Dolar 32,3670
Euro 35,0307
Altın 2.325,51
BİST 9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Açık
Antalya
26°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 24°C
Sal 23°C

Antalya’da Konyalılar Camii dualarla açıldı

Antalya’da Konyalılar Camii dualarla açıldı
REKLAM ALANI
24 Mart 2023 17:09
160
A+
A-

Kepez Belediyesi ve hayırseverler desteğiyle yeniden inşa edilen Konyalılar Camii, Ramazan-ı Şerif’in ilk gününde dualarla açıldı.  Sokullu Mehmet Paşa Camii’nden esinlenilerek inşaa edilen eser, Aslan Göğsü(Mukarnas) çini olan Türkiye’nin üçüncü camisi…

Düdenbaşı Mahallesi’nde yeniden inşa edilen Konyalılar Camii’nin açılışına Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, AK Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar, MHP Kepez İlçe Başkanı Servet Ersoy ve vatandaşlar katıldı.  Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Mübarek Ramazan- ı Şerifi tebrik etti. Tutulan oruçların ve yapılan iyiliklerin en güzel şekilde kabul buyrulmasını dileyerek konuşmasını sürdüren Başkan Tütüncü, “Sevgili peygamberimiz Ramazan ayının ilk gününe ve ilk gününün İkindi vaktine çok özel bir atıflarda bulunarak bu vaktin bize en iyi şekilde İhya edilmesinin faziletlerini anlatıyor. İşte! Biz de o öğütleri önemli bir fırsat bilerek bugün emek emek yükselttiğimiz güzel bir maabedimizin açılışını da tam bu vakte denk getirelim istedik.” dedi. Tütüncü, caminin temelinin de arefe gününde atıldığını bildirdi.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ MİMARİ ESERİ

Konyalılar caminin yeniden inşa edildiği Düdenbaşı Mahallesi’nin  2009’da göreve geldiğinde gecekondularla dolu bir mahalle olduğunu hatırlatan Başkan Tütüncü, “Bu mahallenin yerinde de yine eskiden yapılmış Konyalı hemşehrilerimizin yapmış olduğu bir cami vardı. İsmi Konyalılar camii’ydi. Yıllar içerisinde buradaki konutların gecekondu hüvviyeti ortadan kalktı. Mahallemiz son derece güzel bir kentsel dönüşümle güzel binalarla süslendi. O zaman biz bir adım daha atalım Konyalılar Camii’ni de Konya’ya, Konyalılara, Konyalı hemşehrilerimizin zarafetine, latafetine yakışır bir hale getirelim istedik. Derneğimizle birlikte projemizi hazırladık. Onları işe başladılar ve sonrasında da belediye olarak işin tamamlanmasını da biz üstlendik. Geldiğimiz noktada gerçekten Türkiye’nin en önemli mimari eserlerinden birisini ortaya çıkarmış olmanın tarifsiz mutluluğunu yaşıyoruz.”diye konuştu.

SOKULLU MEHMET PAŞA CAMİ ÖRNEK ALINDI

Mimar Sinan’ın Azapkapıda son derece güzel bir eseri olduğunu hatırlatan Başkan Tütüncü, “Aslında Sokullu Mehmet Paşa’nın sevgili zevcesi ona duyduğu sevgi ve hasretle adeta bir kadın zarafetini de üzerine yüklediği bir mimari tasarımla Sokullu Mehmet Paşa Camisini sevgili eşi için yaptırmış. Mimar Sinan’ın tasarımıdır. Ama Mimar Sinan’ın tasarımının üstünde Sokullu Mehmet Paşa’nın sevgili eşinin, yani hanedanın ailesine mensup bir Sultan’ın izleri, zarafeti, latafeti görülür. Biz de buraya bu camiye örnek olsun diye, Sinan Camisini yani, Sokullu Mehmet Paşa camisini örnek aldık. 16. yüzyıl mimarisiyle yapılmış olan bu cami tamamıyla Mimar Sinan’ı anlatmaktadır.” dedi.

ASLAN GÖĞÜSÜ ÇİNİ OLAN 3. CAMİ

Caminin içindeki ustalık, tecrübe ve profesyonelliğin hakim olduğu ince işçilikler ile ilgili de bilgi veren Başkan Tütüncü, “Pencerelerinin üzerinde Fatiha-i Şerif ayeti celilerinin bulunduğu hat tabloları da, caminin içindeki hat tablolarının tamamı da Mimar Sinan’ın hattatlarına yazdırmış olduğu hat levhalarının bir suretidir, tıpkı kopyasıdır. Tezyinatta kullanılan her şey Sinan’a aittir. Her şey Sinan’ın döneminde, Sinan’ın mimarimize geliştirdiği halkalardan tutun tezyinata kadar bunların hepsi Sinan’ı hatırlatır. Kubbenin o kolonlarla birleştiği üçgenlere de Aslan Göğsü (Mukarnas) deniyor. O mukarnasların, aslan göğüslerinin tamamı çinidir. Türkiye’de aslan göğüsleri çini olan 3 tane cami vardır. Birincisi bu camiyi örnek aldığımız, bu camiye ilham olan Sokullu Mehmet Paşa Camii, ikincisi Emin önündeki Rüstem Paşa Camisi ve oda Sinan’ın eseridir. Üçüncüsü de Antalya Kepez Konyalılar Camisidir. Biz bundan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Caminin içerisine gizlenmiş daha nice sırlar, nice Sinan şifreleri var. “ diye konuştu.

MİMAR SİNAN, BÜYÜK DEĞERİMİZ

Konyalılar Caminin neden Sinan’a ithafen yapılan bir eser olduğunu da anlatan Başkan Tütüncü, “Çünkü Mimar Sinan, bizim çok büyük bir değerimiz. Sinan’ın Antalya’yla da bir ilişkisi var. Elmalı’daki Ömer Paşa Camisi Mimar Sinan ekolünün ürettiği bir camidir. Mimar Sinan’ın ayak izleri Elmalı’da hala tazedir. Dolayısıyla hem Mimar Sinan’a hürmetimizi ithaf edelim, hem de Elmalı üzerinden Antalya ile olan o ilgisini bilen bilmeyen herkese anlatalım istedik. Mimar Sinan’ın kendisini duyduğumuz ilginin, sevginin tezahürü olarak bu caminin ayrıntılarında yaşasın, Konyalılarla koyun koyuna yaşasın, yan yana yaşasın, inşallah sabahların uyanışına bu camimiz inci dizeleri gibi dökülsün. Aydınlatması ile zarafetiyle de akşamların gurbetinde büyük mücevherlerin parıltılarıyla tutuşan bir eser olsun. Sevgimizi bir zamana verdiğimiz emeği, kıymeti ve Kepez’in arka plandaki hikayesiyle de değişimini dönüşümünü anlatsın. “dedi.

İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya’nın açılış duasının ardından, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin’in “Ya Allah, Bismillah. Cenab-ı Allah’ım hayırlı mübarek eylesin.” sözleriyle de açılış kurdelesi kesildi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.