Dolar 32,6000
Euro 34,8429
Altın 2.494,51
BİST 9.535,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 21°C
Hafif Yağmurlu
Antalya
21°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 25°C

Kaş Su Altı Kaş Su Altı Sanat Parkı Canlandırılacak.!

Kaş Su Altı Kaş Su Altı Sanat Parkı Canlandırılacak.!
REKLAM ALANI
9 Ekim 2021 18:48 | Son Güncellenme: 9 Ekim 2021 18:53
294
A+
A-

 

Kaş ilçesinde Kaymakamlık, Belediye, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Deniz Ticaret Odası işbirliğinde “Likya / Kaş Su Altı Sanat Parkı” kurulması çalışmaları sürüyor.

Seçilen eserlerin yitik bir mirasın su altında canlandırılması ve projenin en temel dikkat noktasının bilimsel uygunluk olduğu belirtildi.

Su altına indirilecek eserlerin bilimsel bakış açısıyla Likya mitolojisinden esinlenerek, bölgeden kaçırılan yitik mirastan seçildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Örneklerden biri, Xanthos Antik Kenti’ndeki Erbinna Anıtı (Nereidler) dır. Eser, Charles Fellows tarafından Xanthos’tan kaldırılarak, İngiltere’ye götürülmüştür. Anıt, bugün British Museum’un 17. salonunda sergilenmektedir. İ. Ö. 4. yüzyıla tarihlenen bu yapıda İon düzenindeki tapınak yapılar ile Likya / Anadolu sanatının en güzel örneği görülmektedir. Su altına indirilmek üzere Su Tanrıçaları uygun eserler olarak benimsenmiştir. Ayrıca, projeyle Patara Sütunlu Cadde’deki sütunlar, Poseidon ve Atları, Chimera ve Bellaroforon Efsanesi bilimsel benzerlik esas alınarak, yeniden üretilmiştir. Bölgedeki kullanım amacı esas alınarak, 600 (6 farklı çeşit) amfora üretilecek ve su altına indirilecektir.”

Açıklamada, projenin ekosistemi önemsediği, eserlerin deniz canlıları için kirlilik yaratmayan malzemeden üretilmesi noktasında konunun uzmanı bilim insanlarının görüşlerinin dikkate alındığı işaret edilerek, şöyle denildi:

“Projeyle yılda 80 bin olan dalış sayısının 300 bine ulaşması, turizm faaliyetlerinin 2 aya değil, 12 aya yayılması, bölgeye gelen ziyaretçiler ve tur tekneleri için de dalış yapmadan izlenebilecek bir alan yaratılması hedeflenmiştir. Kaş Limanağzı Bölgesi Fener tarafına indirilecek eserler, 5 metreden 20 metreye kadar yayılacak derinlikle ziyaretçilerine keyifli bir seyir sunacaktır. Eserlerin indirildiği alanda yoğun bir şekilde oluşan teknelerin çapa atma baskısı proje sayesinde engellenerek, posedonia çayırlarının korunması adına alana sabit tonozlar yerleştirilecektir.”

Açıklamada, 2016 yılında çalışmalarına başlanan projenin “eko turizm faaliyetleri kapsamında dalış turizminin geliştirilmesi için ilçede yeni bir dalış ve cazibe noktası oluşturmayı” hedeflediği, başlangıcından bu yana akademik bir bakış açısıyla konuyla ilgili olduğu düşünülen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İlçe Gıda, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve bilim insanlarından bir komisyon oluşturulduğu ve bu komisyonun kararları çerçevesinde yasal izinlerin alındığı aktarıldı.

Öte yandan, “Likya / Kaş Su Altı Sanat Parkı” kurulması çalışmaları kapsamında açıklanan söz konusu eserler, Limanağzı Bölgesine indirildi.

Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ve Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş da dalış kıyafetleriyle eserlerin indirildiği alanda yerleştirme çalışmalarına destek verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.