Dolar 32,5556
Euro 34,8951
Altın 2.430,18
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Az Bulutlu
Antalya
26°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 27°C
Paz 28°C

Kaş Yol Projesi İçin Ced Sonucu!

Kaş Yol Projesi İçin Ced Sonucu!
REKLAM ALANI
15 Haziran 2021 23:31
434
A+
A-

Kaş’ta yapımı planlanan ancak yerel halkın açtığı dava sonucu ÇED Olumlu kararı Haziran 2019’da mahkeme tarafından iptal edilen otoyol projesi için yeniden ÇED süreci başlatıldı.

Finike-Demre otoyoluyla birleştirilen Kaş-Kalkan otoyolu projesi için 1 Temmuz’da Kaş ve Demre ilçelerinde “Halkın Katılımı” (ÇED) toplantıları düzenlenecek. Otoyol projesi için kurulacak üç şantiyeden biri Demre-Yavu köyünde, Kyaneai antik kenti yakınında yer alırken, Türkiye’nin tanıtım yüzü olarak kullanılan doğal miraslardan biri olan Kaş Kaputaş Kanyonu ise viyadükle geçilecek. Yaklaşık maliyeti 2 milyar 165 milyon olarak hesaplanan otoyol projesi için hazırlanan ÇED raporunda, “Mevcut yol, fiziki ve geometrik standartlarının olağanüstü düşük olması nedeniyle sürücüler için Ulusal Yol Ağımızdaki en yorucu yollardan biridir. Buna ek olarak sürüş konforu ve trafik güvenliği açısından da problem teşkil etmektedir. Planlanan proje güzergâhında mevcuttaki yolda yoğun bir trafik söz konusudur. Bu durum mevcut yola alternatif yüksek standartlı bir yolun ivedilikle yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır” ifadelerine yer veriliyor.

Mahkemenin ÇED kararını iptal ettiği yol yeniden gündemde

Antalya’nın batı ilçelerinde mevcut otoyola alternatif olarak yapımı planlanan otoyol projeleri birleştirilerek yeniden ÇED süreci başlatıldı. Kaş-Kalkan arasında projelendirilen 28 kilometrelik 4 şeritli bölünmüş yol projesi, arkeolojik ve doğal alanların yanı sıra tarım alanlarına vereceği zararlar nedeniyle yerel halk tarafından yargıya taşınmıştı. Otoyol güzergâhında ve çevresinde yaşayan 76 vatandaşın yanı sıra Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ve Peyzaj Mimarları Odası tarafından açılan davayı gören Antalya 2. İdare Mahkemesi, Kaş-Kalkan Yolu projesi için Antalya Valiliği’nin 22 Haziran 2017’de verdiği ÇED Gerekli Değildir Kararında hukuka uyarlık bulunmadığına hükmederek kararı iptal etmişti.

Finike’nin portakal bahçelerini tehdit eden yol tepki çekmişti

Mahkemenin Kaş-Kalkan Yolu için verilen ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etmesinin ardından proje sahibi Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü (Antalya), Finike-Demre arasındaki 38 kilometrelik bölünmüş yol projesiyle ilgili ÇED sürecinin de sonlandırılmasını talep etti. Finike’deki mevcut sahil yolunun kuzeyindeki portakal bahçelerinin içinden geçen yeni otoyol güzergâhı, tarım alanlarına zarar vereceği için yerel halkın ve üreticilerin tepkisini çekiyordu.

Kaş-Kalkan yolu, Finike-Demre yolu ile birleştirildi

Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü’nün talebi üzerine ÇED süreci sonlandırılan Finike-Demre otoyolu, Kaş-Kalkan Yolu ile birleştirilerek yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise ilgili yönetmeliğe uygun bulunan projeyle ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurdu. 11 Haziran’da yayımlanan duyuruya göre “Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu” adını alan proje için 1 Temmuz 2021 tarihinde iki ayrı ilçede halkın katılımı (ÇED) toplantısı yapılacak.

Otoyol için 1 Temmuz’da ÇED toplantısı yapılacak

ÇED toplantılarından ilki, 1 Temmuz 2021 tarihinde Kaş-Kalkan’daki (Akbel) Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi Toplantı Salonunda saat 11.30’da başlayacak. İkinci toplantı ise aynı gün saat 15.00’da Demre’de Gökyazı Mahallesi’nde bulunan Belediye Konferans Salonunda başlayacak.

Toplam 88 km’lik yola 7 tünel, 12 viyadük yapılacak

Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu projesi, 2 gidiş, 2 de geliş olmak üzere toplam 4 şeritten oluşacak. Yeni otoyolun Finike-Demre arası 23, kilometre, Demre-Kaş arası 36,3 kilometre, Kaş-Kalkan arası ise 28,7 kilometre (toplam 88 km.) olarak projelendirildi. Finike ile Kalkan arasını kapsayan proje güzergahı boyunca 7 adet tünel, 1 adet aç-kapa tüneli, 12 adet köprü (viyadük) 21 adet menfez ile 4 alt geçit, 1 üst geçit ve 8 adet de tarımsal amaçlı altgeçit yapılması öngörülüyor.kaynak:Kınık haber ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.