Dolar 32,5061
Euro 34,7169
Altın 2.487,48
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 23°C
Az Bulutlu
Antalya
23°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Kepez’e Türk Ocağı Dr. Burhanettin Onat Kültür Evi

Kepez’e Türk Ocağı Dr. Burhanettin Onat Kültür Evi
REKLAM ALANI
14 Aralık 2021 17:37
288
A+
A-

Türk Ocakları Antalya Şubesi’nin, kültür ve sanat tesisi talebini yerine getiren Kepez Belediyesi, Türk Ocağı Parkı içerisine inşa edilen ‘Dr. Burhanettin Onat Kültür Evi’ni, Onat’ın ölüm yıl dönümü olan 14 Aralık’ta törenle hizmete açtı. Başkan Tütüncü, kültür evi açılışı öncesi merhumun  kabri başında düzenlenen anma törenine katıldı.

Kepez Belediyesi, milli mücadele yıllarında doktor olarak çalışan milletvekili, belediye başkanı sıfatıyla Antalya’ya silinmez izler bırakan Antalya Türk Ocağı Kurucusu, kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibi Dr. Burhanettin Onat’a 45. ölüm yıl dönümünde büyük bir vefa örneği sergiledi. Türkiye’nin en önemli isimlerinden biri olan Onat, ilk önce Türk Ocakları Antalya Şubesi tarafından kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün de katıldığı anma töreninin ardından Kültür Mahallesi’ndeki Türk Ocakları Parkına geçildi. Türk Ocakları Antalya Şubesi’nin, kültür ve sanat tesisi talebi üzerine parkın içerisine yapılan Dr. Burhanettin Onat Kültür Evi’nin açılışı gerçekleştirildi.  Açılışa Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Türk Ocakları Antalya Şubesi Başkanı Abdullah Uysal, Dr. Burhanettin Onat’ın yakınları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

TARİHİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKTI

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Burhanettin Onat’ın torunu Hasan Mehmet Zaim, “ Sevgili dedemiz yaşamını ülkesine ve sevgili Antalya’sına adamış bir devlet adamı ve aydın bir Türk milliyetçisiydi.  Bir tabip olarak ülkesine, Antalya’sına bizlere gurur kaynağı olan pek çok eser bırakmıştır. Antalya’nın kültürüne, tarihi değerlerine sahip çıkmıştır. Anısına sahip çıkan belediyelerimize, Kepez Belediyesi’ne çok teşekkür ederim” dedi. Türk Ocakları Antalya Şubesi Başkanı Abdullah Uysal da, “Bugün Antalya için tarihi bir an. Biz Türk Ocakları içinde onur verici bir an. Kepez Belediyesi ve meclis üyeleri önderliğinde bu parka Türk Ocağı adı verildi, Dr. Burhanettin Onat’ın adının yaşatılacağı bir kültür evi inşa edildi. Sayın başkanımıza ve Kepez Belediyesine ne kadar teşekkür etsem azdır” diye konuştu.

TÜRK OCAKLARI MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI

Açılış töreninde konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, Türk ocaklarının kuruluşunun son derece anlamlı bir devre denk geldiğini söyledi. Türk Ocaklarının geçtiğimiz yüzyılın başında Türk’ün destansı milli mücadelesini planlayan, örgütleyen Anadolu’nun dört bir tarafında organize eden ocaklardan birisi olduğuna değinen Tütüncü, “Türk ocağı milli mücadelenin en önemli kahramanlarından biridir, dediğimiz zaman yanlış bir söz söylememiş oluruz. Kelimenin tam anlamıyla Türk’ün İstiklal ve İstikbal mücadelesinin en önemli ocaklarından birisidir. Türk ocaklarının kuruluşunda iki tane kıymetli değer var. Bunlardan birisi bugün ebediyete uğurladığımız günün 45. yıl dönümünde andığımız Dr Burhanettin Onat ve diğeri de Atatürk’ün ilk meclisinde Antalya milletvekili olarak şehrimize temsil etmiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Eğitim Bakanlarından Hamdullah Suphi Tanrıöver…  Her iki kahramanın da Antalya’mız da temayüz etmiş olması bizim için, Antalyalılar için çok önemlidir. “ dedi.

KOCAMAN BİR KAHRAMAN

Dr. Burhanettin Onat’ın Antalya’nın efsane belediye başkanlarından olduğunu hatırlatan Tütüncü, “Türk ocağının kurucusu, kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibi kahramanımız, aynı zamanda Antalya’nın kudretli milletvekillerinden, 1950 ile 60 yılları arasında Antalya’nın dünya sahnesine çıkmaya hazırlandığı vakitlerde Antalya’ya çok büyük yatırımları getirmeyi başarmış, bu güzel şehrin insanlarına iş, aş ekmek olacak önemli sanayi yatırımlarına tesislere dönüştürmüş ve bu yanıyla bu yönüyle de memleketimize çok büyük hizmetleri olmuş kocaman bir kahramanımız. Eğer bugün Antalya’da Altın Portakal Film Festivali varsa, Altın Portakal Film Festivali Türkiye’nin ilk Film Festivali olarak tarihi geçmişse, Antalya sinemanın şehri olmuşsa, Antalya turizmde bir dünya markası olmuşsa, açın bakın bunların hepsinin altında kocaman bir Burhanettin Onat vizyonu var. Antalya Havaalanı’na tarihine bakın, Dokuma Fabrikasına bakın Dr. Burhanettin Onat’ı görürsünüz. Antalyaspor’a bakın, Antalya’nın stadyumu’na bakın Dr. Burhanettin Onat’ı görürsünüz. Kepez Elektriğe, Ferro Krom’a bakın Dr. Burhanettin Onat’ı görürsünüz. Antalya’daki otomatik telefon santrali tarihine bakın, hastanelere bakın Dr. Burhanettin Onat’ı görürsünüz. Hepsinin altında bu güzel insanın, tertemiz insanın emeği vardır, alın teri vardır, gayreti vardır, çabası vardır. Antalya’da adına bir cadde olmasa yakın zamana kadar belki de onu hiç hatırlamayacaktık. İyi ki bir caddeye ismi verilmiş.  Dr. Burhanettin Onat  bir belediye başkanının, bir milletvekilinin, ya da bir caddenin ismi değildir. Dr Burhanettin Onat bir ruhtur, bir vizyon dur, bir misyon dur. Bizim bunu hatırlamaya çok ihtiyacımız var. Bu sebepten dolayı bu kahramanı daha çok hatırlamamız, gelecek kuşaklara daha çok taşımamız lazım. ” diye konuştu.

ANTALYA KENT MÜZESİNDE ONAT KÖŞESİ

Başkan Tütüncü, Antalya Kent Müzesi’nde Dr. Burhanettin Onat’ın ismini yaşatabilmek için tarihi karıştırdığını ve bu ülkeye büyük hizmetler yapan, istiklal madalyalı bu kahramanla ilgili içini acıtan bir çok şey öğrendiğini belirterek, o döneme ait anekdotları davetlilerle paylaştı. Antalya Kent Müzesinde veremle mücadelede çok önemli çalışmalara imza atan Dr. Burhanettin Onat’ın yaptığı hizmetlerin anlatılığı bir köşenin olduğunu da bildirdi.  “Antalya Dokuma Fabrikası Antalya için önemliyse, onun kuruluşuna öncülük eden iradeyi orada en güzel şekilde yansıtmamız gerekiyordu. İkinci bir adım daha attık.” diyerek sözlerine devam eden Tütüncü, “Antalya’nın en büyük Çocuk Kütüphanesine Dr Burhanettin Onat’ın ismini verdik. Bu ismi rast gele vermedik. Kütüphaneye gelen çocukların dedeleri, dedelerinin babalarını asrın vebasından kurtaran isimdir  Dr. Burhanettin Onat… Şimdi kültür evimize de onun ismini verdik. “ dedi.

SALONA ONAT’IN İSMİ VERİLECEK

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Türkiye’nin en büyük kütüphanelerinden birisi olan Antalya Kütüphanesi’nin içersine nadir eserlerle ilgili bir salon yapıldığını ve buraya da Dr. Burhanettin Onat’ın isminin verilmesi konusunda bürokratlarına talimatta bulundu. Tütüncü, “7700 metre kapalı alana sahip bir kütüphane yapıyoruz. Aynı anda 2000 kişinin ders çalışacağı bir kütüphane yapıyoruz. Altını çizerek ifade ediyorum ve 1milyon kitap koleksiyonuna sahip olacak bir kütüphane. Türkiye’nin en güzel nadir eser koleksiyonlarından birini barındıran büyük bir salon yapıyoruz. Türk ocağının kurucusuna da bu isim güzel yakışırdı.” diye konuştu.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜN İZLERİ

Kültür Mahallesi’nin her yerinde Türk kültüründen izlerin bulunmasını isteyen Tütüncü, “Türk’ün yazılı ilk yazılı kaynakları olan Orhun Anıtlarını, Türk Ocağı Parkının içerisine getirelim. Gençlerimiz bu ruhu hissetsinler istiyoruz. “ dedi. Dr. Burhanettin Onat’ın bıraktığı eserlerle herkese örnek olduğunu da sözlerine ekleyen Tütüncü, “Yaşasın Türk Ocaklarıyla işbirliğimiz, Yaşasın Türk Ocağımız, yaşasın Antalya’mız, yaşasın Burhanettin Onat’ın hatırası” diyerek sözlerini tamamladı.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün konuşmasının ardından kurdela kesimiyle ‘Dr. Burhanettin Onat Kültür Evi’nin açılışı gerçekleştirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.