Dolar 32,5150
Euro 34,9633
Altın 2.430,04
BİST 9.800,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Açık
Antalya
26°C
Açık
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 27°C

Kumluca ve Finike’de Sel Felaketinden Etkilenen Bölgelerde İnceleme Yapıldı

Kumluca ve Finike’de Sel Felaketinden Etkilenen Bölgelerde İnceleme Yapıldı
REKLAM ALANI
25 Aralık 2022 16:42
206
A+
A-

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde sel bölgelerinde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Sel felaketinin yaşandığı Kumluca ve Finike ilçelerinde selin izlerini silmek için çalışmalar devam ediyor. Selden etkilenen bölgeleri ziyaret eden Vali Ersin Yazıcı ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, temaslarına ilk olarak selden etkilenen esnafı ziyaret ederek başladı. Ziyarette Vali Yazıcı ve Tarım ve Orman Bakanı Kirişci’ye Antalya Milletvekilleri, yetkililer ve kurum müdürleri eşlik etti.

Kumluca’yı selin ilk gününden itibaren yalnız bırakmadıklarını ve asla da yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Vali Yazıcı ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yetkililerden çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.

Göksu ve Yapraklı Dere Yatakları İncelendi
Vali Yazıcı ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci incelemelerine Göksu ve Yapraklı Dere yataklarındaki incelemelerle devam etti. Bölgedeki incelemeler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Antalya Milletvekilleri de katıldı. Protokol üyeleri, derelerin deniz ile buluştuğu noktalardaki yapılan çalışmalar ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Zarar Gören Tarım Arazileri İle İlgili Bilgi Alındı
Göksu Dere’sinin yanındaki incelemelerin ardından bölgede sel felaketi nedeniyle zarar gören tarım arazilerini inceleyen Vali Yazıcı, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, tarım arazilerinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alarak, incelemelerde bulundu.

İlk Andan İtibaren Sahadaydık
İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, 12 Aralık’ta Antalya’nın Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde normalin üzerinde gerçekleşen yağış nedeniyle sel ve taşkın yaşandığını hatırlattı. Selde bazı hayvanların öldüğünü, maddi hasar oluştuğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, herkese geçmiş olsun dileklerini iletti. Olayın yaşandığı ilk andan itibaren başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bölgeye geldiğini, ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile kendilerinin de geldiğini anımsatan Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Tarım ve Orman, DSİ başta olmak üzere tüm ekiplerin araç gereçlerle ve insan kaynaklarıyla sıkıntının giderilmesi için seferber olduğunu belirtti.

Sele Bağlı İnsan Can Kaybının Yaşanmaması En Büyük Tesellimiz
Bugün de bölgeye gelerek son değerlendirmeleri yaptıklarını aktaran Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Kumluca’ya yıllık yağışın dörtte birinin 24 saat içinde, Finike’ye de yıllık yağışın beşte birinin 24 saatte düştüğünü vurguladı. Bu miktarların felaketin ne denli büyük olduğunu gösterdiğine işaret eden Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, şunları kaydetti: “Sele bağlı insan can kaybının yaşanmaması en büyük tesellimiz. Felaket haberi alınır alınmaz çalışmalar başlatılmıştır. Kumluca, Finike ve Demre’deki felaket bölgelerinde şu dakika itibarıyla DSİ bünyesindeki 50 iş makinesi ve 114 personelle hayatı normalleştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Ormana ait her türlü arazözlerimiz, iş makinelerimiz de bu çalışmalara aktif olarak katılmaktadır. Taşkınların büyük ölçüde dere yataklarına yapılan köprülerden ve derenin üzerinin kapatılmasından kaynaklandığını tespit ettiğimizi de özellikle belirtmek istiyorum.”

3 Bin 254 Çiftçi Zarar Gördü
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için ilgili kurumlarla işbirliğiyle dere yatağını rahatlattıklarını ve birinci bölümdeki çalışmaların tamamlandığını ifade etti. Sadece Kumluca’ya taşkın kontrol işleri için kamulaştırma bedelleri dahil 2,7 milyar lira yatırım yapılacağını anlatan Kirişci, burada bir daha böyle olayların yaşanmaması için projelerde olan ve yapımına geçilmeyen göletler için de 547,5 milyon liralık ödenek ayrılacağını kaydetti. Finike’de ise 3 taşkın kontrol tesisinin toplam yatırım maliyetinin kamulaştırma dâhil 958 milyon 471 bin lira olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, bütün projelerin ihalelerinin 2023’te yapılarak inşaatlarına ivedilikle başlanacağını belirtti.

En Çok Zararı Elbette Örtü Altı Yetiştiricilerimiz Gördü
Bunların toplamının da 4,2 milyar lira olduğunu dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Kirişci; “En çok zararı elbette örtü altı yetiştiricilerimiz görmüştür. Bugün itibarıyla yaptığımız tespitlere göre 10 bin 637 dekarı Kumluca’da, bin 291 dekarı Finike’de, 178 dekarı Demre’de olmak üzere toplam 12 bin 106 dekarlık sera alanı selden etkilenmiştir.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Finike’de 823 arılı kovan, Demre’de 110 arılı kovan ve Kumluca’da bin 578 arılı kovan, 546 boş kovan, 118 küçükbaş hayvanın telef olduğunu, 22,5 ton saman, 4 ton İtalyan çimi, 3 ton yonca, 2,6 ton yem, farklı miktarlarda çayır otu ve pamuk küspesinin de zarar gördüğünü bildirdi.

Hasar tespitlerinin de tamamlanma aşamasında olduğunu aktaran Tarım ve Orman Bakanı Kirişci; “Hadiseden zarar gören çiftçilerimizin sayısı da 3 bin 254’tür. Bu zararla ilgili geçici hasar tespitleri tamamlanmış bulunmaktadır. Kesin hasar tespitlerinin tamamlanmasının ardından ödemelere de ivedilikle başlayacağız. Takriben 200 milyon lira hasar ödemesi yapacağımızı da belirtmek isterim.” diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, el birliğiyle yaraların en kısa zamanda sarılacağını sözlerine ekledi.

Vatandaşımız Yapılanlar İçin Teşekkür Ediyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ilk andan itibaren ilgili tüm kurumların bölgede çalışmalara başladığını söyledi. Cumhur İttifakı milletvekilleriyle vatandaşın sürekli yanında olduklarını anlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu; “Vatandaşımız yapılanlar için teşekkür ediyor, varsa bir eksik, ihtiyaç onu da açık yüreklilikle söylüyor. Her bir vatandaşımız, ‘Devletimiz bizi hiç yalnız bırakmadı’ diyor, bu önemli. Afet olabilir, bundan da çıkarılacak dersler var, tedbirlerimizi alıyoruz.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin de bölgede çözüme yönelik hızlı bir çalışma yürüttüğünü dile getiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kurum ve kuruluşların esnafa ve vatandaşa “can suyu” olacak gerekli desteklerde bulunduğunu söyledi.

Çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da bildirdiklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu; “Gerek TARSİM gerek devletin göndereceği katkıyla çiftçilerimizi rahatlatacak adımları atacağız. Üç ilçede vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Bölgedeki incelemelerin ardından Vali Yazıcı, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Antalya Milletvekilleri ve kurum yetkililerinin katıldığı Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.