Dolar 32,5879
Euro 34,8428
Altın 2.493,41
BİST 9.663,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 21°C
Hafif Yağmurlu
Antalya
21°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 25°C

Sofra’da Aslan Balığı.!

Sofra’da Aslan Balığı.!
REKLAM ALANI
11 Temmuz 2021 09:45
715
A+
A-

Aslan Balığı Nereden Gelme?

Geçmişte estetik görünümüyle akvaryumların sevilen karakterlerinden biri olan Aslan Balığı, şimdi ekosistemi bozguna uğratan ve çevrecilerin mücadele ettiği istilacı bir tür olarak sahnede. Türün ana vatanı  Güney Pasifik ve Hint Okyanusu. Çizgili gövdesi, gösterişli yüzgeçleri, korkutucu zehirli dikenleri ile ilk kez 1985 yılında Florida sahillerinde görüldükten sonra hızla Atlantik, Karahipler, Meksika Körfezi, Panama, Venezuela sularına yayılmış ve yaklaşık iki yıl önce ülkemiz karasularında ulaşmıştır!

Bu amansız etobur ile savaşmanın en iyi yolu, onları artık akvaryumlarda değil, sofralarımızda, menülerde ve süpermarket raflarında görmek olacak!
Konu ile ilgili çalışmalar yürüten Oregon Devlet Üniversitesi araştırmacıları, bu avcı balığın bir çeşit “yok edici” olduğunu, küçük balıkların ve yumuşakçaların soyunun tükenmesine neden olduğunu bildiriyor. Aslan Balığının varlığı, yavru balık sürüleri, yavru ıstakozlar vb. için felaket anlamına geliyor.

Kötü Haber!
Maalesef ki durum iyiye gitmiyor. NOAA (National Oceanic and Atmospheric) tarafından yayınlanan çalışma, iklim değişiklikleri ile deniz sularının ısınması, yalnızca Aslan Balığı gibi tropik balıkların nüfuslarının artmakta olduğunu ortaya koymuştur.

İyi Haber!
Araştırmacılar, NOAA ve denizci birliklerinin üyeleri bir araya gelerek, Aslan Balığı ile mücadelede birkaç parlak fikir geliştirmiştir. Bunlardan biri köpek balıklarının eğitilerek, Aslan Balığı avlamaları. İkincisi ise Aslan Balığının zehirli dikenlerine karşın, tamamen zararsız ve lezzetli beyaz etini sofralarımıza taşımamız!

Dünya’da birçok restoran özellikle Atlantik sahilindekiler, Aslan Balığını menülerine çoktan koydular, şimdi sıra bizde! Üstelik Aslan Balığı, deniz ürünleri yemeyi sevenler tarafından çok beğeniliyor.

Konu ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları başladığından beri dünyanın belli bölgelerinde Aslan Balığı ile verilen mücadelede olumlu gelişmeler sağlanmıştır. Ülkemizde de, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından konu ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Geçtiğimiz Şubat ayında Kemer’de 11 ülkenin de iştirak ettiği, Uluslararası Aslan Balığı Çalıştayı düzenlenmiştir.

Nereden Çıktı?

Aslan Balığının akvaryumlar için geliştirilmiş bir tür olduğu ve doğal hayata 30 yıl önce salıverildiği yönünde iddialar var. Kimse gerçeğin ne olduğu bilmiyor ancak Florida’ya akvaryum ticareti ile gelmiş olma ihtimali çok güçlü.

Karşılaşırsak ne yapmalıyız?

Kesinlikle dokunmamak gerekiyor. Zıpkın kullanabiliyorsak, avlamayı denemekte fayda var. Akşam yemeğinde sofraya koymaya hazır değilseniz bile denizlerimizi bir istilacıdan kurtarmış olursunuz. Zehrinin öldürücü olabileceği söyleniyor ancak raporlanmış bir ölüm olayı bulunmuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.