Dolar 32,3143
Euro 35,1060
Altın 2.290,78
BİST 9.057,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 25°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 25°C
Pts 24°C

Vali Yazıcı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum Yangında Zarar Gören Mahalleleri Ziyaret Etti.!

Vali Yazıcı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum Yangında Zarar Gören Mahalleleri Ziyaret Etti.!
REKLAM ALANI
19 Eylül 2021 21:25
274
A+
A-

Vali Ersin Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Manavgat ilçesinde etkili olan orman yangınından etkilenen mahallelerde incelemelerde bulundu. Oymapınar, Güzelyalı, Karavca ve Saraçlar mahallelerini ziyaret ederek yangında evi zarar gören ailelerle bir araya geldi.

Türkiye’nin en büyük yangın felaketinin yaşandığı Antalya Manavgat’ta yaraların sarılması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda bölgeye ziyarette bulunan Vali Ersin Yazıcı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AFAD Koordinasyon Merkezinde yapılan toplantıya katıldı. Yangından etkilenen bölgelerdeki çalışmaların değerlendirildiği toplantının ardından bölge muhtarlarıyla da bir toplantı gerçekleştiren Vali Yazıcı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alarak sorunları dinledi.
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunana Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yaklaşık bir ay sonra yeniden bölgede bulunduğuna değinerek, yangın sürecinde ilgili kurumlarla bölgede yer aldıklarını, ihtiyaçların anında giderilmesi noktasında çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bakanlık olarak hızlı şekilde hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Antalya ve Muğla’da 2 bin 516 bağımsız birimin acil ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespitini yaptık. Şu ana kadar Antalya ve Muğla’da 1100 binanın yıkım çalışmalarını tamamladık.” dedi.
Evleri tamamen yanan vatandaşları yalnız bırakmadıklarını, 50 bin liraya kadar eşya ve kira yardımı yaptıklarına işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “1305 konut ve 600 ahır projelendirildi, 1100 konut ve 600 ahırın da ihaleleri gerçekleştirildi.” diye konuştu. İller Bankası kanalıyla altyapıya dair hasar tespit çalışmalarını da titiz şekilde tamamladıklarına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, köylerin su ve kanalizasyon başta olmak üzere tüm altyapı çalışmalarını eksiksiz şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yangın nedeniyle doğada yaşayan canların da zarar gördüğünü, karınca, kaplumbağa, keçi ve böceklerin etkilendiğini, yuvaların yıkıldığını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Sürüngenler, böcekler ve genel olarak tespitlerimizi yapıyoruz. Nesli tehdit altındaki 52 türe yönelik tohum toplama çalışmalarımız titizlikle devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İller Bankası ile Manavgat’ın Belenobası, Saraçlı, Değirmenli, Güzelyalı, Hocalı, Tepeköy, Ahmetler, Gebece, Bucak, Şeyhler, Oymapınar, Iğrışlar ve Merzevi mahalleri için grup içme suyu isale ve şebeke hatları inşaatı için 50 milyon lira finans desteği sağlandığını söyledi.
Alanya’nın da Oba, Tosmur, Mahmutlar, Kestel, Kargıcak, Türkler, Konaklı mahallelerinde grup içme suyu isale, şebeke ve arıtma tesisi projeleri için düşük faizli, uzun vadeli şekilde geri ödenecek 50 milyon lira finans desteği verdiklerine değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bu projeyle 21 mahallenin su probleminin tamamen çözülmüş olacağını kaydetti.
İlk Andan İtibaren Çalışmalara Başladık
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yangından etkilenen tüm mahallelerde tek tek bütün evlere girdiklerini belirterek “Evini, ahırını, geçim kaynağı olan hayvanlarını, bahçelerini kaybeden, zarar gören tüm vatandaşlarımızla görüştük. İlk andan itibaren ‘Başımızın tacı olan çiftçilerimizin mağduriyetini önlemek için zaman kaybına tahammülümüz yok.’ dedik. Bazıları bizim hızımızdan rahatsız olsa da biz 7/24 esasıyla vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için sahada bilfiil çalıştık.” diye konuştu.
Konutlarımızı 1 Yıldan Daha Kısa Sürede Teslim Edeceğiz
Konutların cami, depo, ahır ve sosyal donatılarının inşa çalışmalarına eş zamanlı devam edildiğini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şöyle konuştu: “Tüm konutlarımızı söz verdiğimiz üzere bir yıldan daha kısa sürede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Nasıl ki depremlerde, sellerde evleri hasar gören, yıkılan vatandaşlarımız için ucuzluk ve uzun vade gibi her türlü ödeme kolaylığını sağlıyorsak Antalya ve Muğla’da da afet bölgelerinde aynı uygulamayı yapacağız. Maliyetlerden yüzde 40-50 oranında indirim yapılacak. Çıkan tutarı vatandaşlarımız ilk iki yılı ödemesiz olmak üzere 18 yılda ödeyebilecek. Ödemeler faizsiz olacak ve eşit taksitlerle geri ödenecek.”
Ekolojik Dönüşüm İçin Bölgede İncelemeler Devam Ediyor
Ekolojik dönüşüm ve rehabilitasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Kurum, doğanın çevreci, doğa dostu, ekolojik dönüşüm çalışmalarıyla eski güzel, sağlıklı ve doğal hallerine kavuşturmanın mümkün olacağını söyledi.
Hayvan hakkının tartışılmayacak derecede çok kıymetli olduğunu vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şöyle devam etti: “Doğal hayatı yeniden canlandıracak, canlılarımızı alıştıkları yaşama yeniden kavuşturacak adımlarımızı da hızlı bir şekilde attık. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığımız da yeşillendirme, ormanlaştırma faaliyetlerini her yerde aralıksız sürdürüyor. Biz de sadece ülkemizin belli bir noktasında değil, 81 ilimizde, bir ekolojik dönüşüm hikayesini zaten yazıyoruz. 400’e yakın millet bahçemiz, ekolojik koridorlarımız, sınırlarını genişlettiğimiz doğal alanlarımızla ülkemizde kişi başına düşen yeşil alan miktarını her geçen gün daha da artırıyoruz, şehirlerimize nefes alanları oluşturuyoruz.”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yangında zarar gören doğanın tekrar yeşil rengine kavuştuğunu, kuş, karınca ve sürüngen türü hayvanların yeniden yuvalarını yapmaya başladığını belirtti. Bilim heyetinin de yangından etkilenen özel çevre koruma bölgelerine dair incelemelerinin 31 istasyondan devam ettiğini aktaran Kurum, 370 ağacın çevre ve çap ölçümlerini, kozalak sayımlarını ve kül ölçümlerini sürdürdüğünü dile getirdi.
Yangından Etkilenen Mahallelere Ziyaret
AFAD Koordinasyon Merkezinde gerçekleştirilen toplantının ardından Vali Yazıcı ve Çevre ve Şehircilik bakanı Kurum yangında zarar gören mahalleleri ziyaret etti. Vali Yazıcı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ziyarette Oymapınar, Güzelyalı, Karavca ve Saraçlar mahallelerinde yangında evi zarar gören ailelerle bir araya gelerek, sorunlarını dinledi. Ziyarette, yangından etkilenen bölgeler için hep birlikte çalışmalar yürütüldüğü ve yangının izlerinin bir bir silindiği ifade edildi.
İlk olarak Oymapınar Mahallesine giden Vali Yazıcı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, burada camii önünde toplanan mahalle sakinleriyle bir araya gelerek sohbet etti Vali Yazıcı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, vatandaşların sorunlarını dinleyerek, yangın sonrasında yapılanlar ve yapılacak olanlar hakkında bilgi verdi. Daha sonra ise Güzelyalı Mahallesine geçildi. Burada yangında evi zarar gören ve yıkılıp yenisinin yapımına başlanan inşaatlarda incelemelerde bulunuldu.
Her Konuda Vatandaşlarımızın Yanındayız
Yangında zarar gören mahalleleri ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Vali Yazıcı; “Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile beraber yangından mahallelerimizde vatandaşlarımızla bir araya gelerek taleplerini dinledik, sorularını cevapladık. Yapılacak olan yeni evleri hakkında bilgi verdik. Vatandaşlarımızın yangında kaybettikleri hayvanlarından yemlerine, ahırlarından evlerine, araçlarından tarım ürünlerine kadar her konuda devletimizin yanlarında olduğunu ifade ettik. Manavgat’ta yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.