Dolar 32,3168
Euro 35,0597
Altın 2.307,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Açık
Antalya
26°C
Açık
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 24°C

Yeşilçam Bisiklet Ve Yürüyüş Yolu Büyükşehir Belediyesi Tamamlandı.!

Yeşilçam Bisiklet Ve Yürüyüş Yolu Büyükşehir Belediyesi Tamamlandı.!
REKLAM ALANI
26 Ekim 2021 16:53 | Son Güncellenme: 26 Ekim 2021 16:54
304
A+
A-

Antalya Büyükşehir Belediyesi Yeşilçam Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Yolu tamamlandı. Sarısu-Gökdere-Gedeller-Hacısekiler-Akdamlar-Gökçam ve Doyran’ı içine alan farklı etaplardan oluşan yaklaşık 38 km uzunluğundaki doğa yürüyüş ve bisiklet rotası, doğaseverlerin kullanımına açıldı.

 

 

 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı ilçesinde Yeşilçam efsanesi Cüneyt Arkın’ın 1969 yapımı Büyük Yemin ve Ala Geyik filmlerinin; Usta aktör Rüştü Asyalı’nın 1971 yapımı Keloğlan filminin ve yine Fatma Girik’in 1974 yapımı Kara Peçe filmlerinin çekildiği bölgelerde tabelalarla belirlenen rotalarda yürüyüş ve bisiklet yolu oluşturdu. Sarısu-Gökdere-Gedeller-Hacısekiler-Akdamlar-Gökçam ve Doyran’ı içine alan güzergahtaki kavşaklara konulan yönlendirme levhaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılan kırmızı-beyaz yol işaretlemeleri sayesinde yürüyüşçüler ve bisikletçilerin yönlendirilmeleri sağlanacak.

HARİTALAR DİJİTAL ORTAMDA

Vatandaşların, rehber olmaksızın ve maddi bir bedel ödemeksizin gerek yürüyüş gerekse bisiklet ile doğa gezilerini yapabilmeleri için oluşturulan rotalarda, güzergâhın haritası, alandaki tabelalar üzerine yerleştirilen karekodları kullanılmak suretiyle vatandaşlara dijital ortamda ücretsiz olarak sunuluyor. Akıllı telefonlara indirilen harita sayesinde, vatandaşlar yapacakları yürüyüşü planlama ve gezi sırasında kontrol etme imkanı bulacak. Yeşilçam Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Yolu, 2 etaplık bisiklet ve 4 etaplık yürüyüş yolundan oluşuyor.

HER FİLME BİR ETAP

Yeşilçam Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Yolu’nun etaplarının Yeşilçam filmlerinin çekildiği bölgelere göre oluşturulduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı İsmail Oskay, “Bu noktadan çıkarak etaplarımızı oluşturduk ve Yeşilçam ismini verdik. Doğaseverlerin güvenli bir şekilde kaybolmadan yapacakları yürüyüş ve bisiklet turları için her kavşağa yönlendirme tabelaları yerleştirdik. Ayrıca jandarma da rotalar üzerinde belirli periyotlarla devriye görevi yapacak” dedi.

 

İŞTE YEŞİLÇAM’IN ETAPLARI

 

1. Bisiklet Kısa Etabı

Konyaaltı-Sarısu Döner Gazino kavşağından sağa döndükten sonra yönlendirme levhalarında da belirtildiği şekilde Gökdere Tak noktasına (Gökdere Cami) olan mesafe 4 km’dir (Haritada bağlantı yolu olarak gösterilmiş kısım).  Gökdere Tak noktasından (girişinden) başlayıp,  Altınyaka yoluna kadar olan toplamda 6.7 km’lik olan bu kısım bisiklet kısa etabıdır. Etapta total elevasyon deniz seviyesinden 400 metreye çıkmaktadır. Etap içerisinde iki adet çeşme mevcuttur. Etap, dağ bisikleti ve şehir bisikletine daha uygundur. Etap içerisinde yönlendirme levhaları ve işaretlendirmeleri vardır. Etabın tamamı asfalttır.

2. Bisiklet Uzun Etabı

Kısa etap başlangıç noktası ile aynıdır. Gökdere Cami önünden başlayıp, Doyran pazarına 500 metre kala olan Doyran Tak noktasında bitmektedir. Toplamda 33 km’lik bir etap olup, toplam elevasyon 695 metredir. Etap içerisinde yönlendirme levhaları ve işaretleri vardır. Etap içerisinde çeşme mevcuttur. Altınyaka yolundan Hacısekiler mevkine giderken yolun bir kısmı toprak yoldur ve teknik iniş vardır. Etap dağ bisikletine daha uygundur.

YÜRÜYÜŞ ETAPLARI

Yeşilçam doğa yürüyüş rotası 4 etaptan oluşmaktadır. Toplamda 38 km’lik rotaya; 4 farklı Tak noktasından giriş yapılabilmektedir. Bu Tak noktaları, aynı zamanda etapların başlangıç ve bitiş nokraları olup; Gökdere Cami önünde,  Akdamlar Pazarı kavşağı yakınında, Doyran Pazarı yakınında ve Akdamlar Pazarı kavşağına yakın köprü öncesinde bulunmaktadır.

1.Yürüyüş Etabı (Ala Geyik Etabı)

Gökdere Tak noktasından (Gökdere Cami önünden) başlayıp, Altınyaka yoluna kadar olan kısımdır. Toplamda 6.7 km’dir. Total elevasyon deniz seviyesinden 400 metreye çıkmaktadır. Yolun tamamı asfalttır ve yol üzerinde iki adet çeşme vardır.

2. Yürüyüş Etabı (Büyük Yemin Etabı)

2. Etap, birinci etabın bittiği asfalt yolun 1.2 km ilerisindeki (haritada bağlantı yolu olarak gösterilmiş kısım) yönlendirme levhalarının olduğu yerde aşağı yönde olan toprak yolla başlamaktadır. 3.4 km’lik bir toprak inişten sonra asfalt yola çıkılır. 1.5 km doğu yönünde devam edilerek sol tarafa dere yatağı yoluna giriş yapılır. 1 km’lik dere yatağını çıktıktan sonra asfalt yoldan sola batı yönüne dönülüp, 250 metre kadar ileriden levha yönlendirmesi ile sağa giriş yapılarak 2.7 km toprak yoldan devam edilir. Akdamlar Pazarındaki (Çakırlar Sosyete Pazarı) kavşağın güney batısı istikametindeki ara yola girilmek suretiyle etap tamamlanmış olur. İkinci etabın bitişi aynı zamanda 3. etabın başlangıç noktası olan Akdamlar pazarındaki Yeşilçam Yolu giriş kapısıdır (Tak noktasıdır). Etap içerisinde çeşme yoktur. 2. Etap toplamda 9.7 km’dir.

3. Yürüyüş Etabı (Keloğlan Etabı)

Akdamlar Pazarı (Çakırlar Sosyete Pazarı) merkezinde bulunan 3 yol ayırımındaki (kavşak) ilk aradaki Tak noktası, üçüncü etabın başlangıç noktasıdır. Tak noktasından itibaren yaklaşık 3.2 km yarı asfalt yarı toprak yolda devam edildikten sonra sağdaki köprüden dönülerek Geyikbayırı yoluna çıkılır.  Geyikbayırı istikametine giderken köprüden 200 metre sonra sağa yönlendirme levhasından sapılarak asfalt yoldan devam edilir ve Etap sonundaki Akdamlar Pazarı kavşağı öncesindeki köprünün olduğu mevkiye çıkılır. Takın olduğu yer 3. Etabın bitiş noktasıdır. 3. Etap toplamda 5.8 km’dir.

4. Yürüyüş Etabı (Kara Peçe Etabı)

3. Etap bitişin noktasının 90 derece solundaki 4. Etap Tak noktası etabımızın başlangıç noktasıdır. Etap toprak ve asfalt yoldan oluşmaktadır. Yol boyu yerleştirilmiş olan yönlendirme levhaları takip edilerek Saklıkent yoluna çıkılır. Yola çıktıktan sonra, sola dönülerek Saklıkent istikametine devam edilmek suretiyle köprüdeki Tak noktasına ulaşılır. Burası dördüncü etabın bitişidir (bu yönden başlayacaklar için de aynı zamanda başlangıç noktasıdır) Dördüncü etap bitiş noktası ve Doyran Pazarı arası 500 metredir. 4. Etap toplamda 9.2 km’dir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.