Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Açık
Antalya
26°C
Açık
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 24°C
Çar 24°C

Odayı Vermedi Cezayı Yedi

Odayı Vermedi Cezayı Yedi
REKLAM ALANI
20 Şubat 2024 17:53
92
A+
A-

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Alanya’da bulunan bir otele, cinsiyet temelinde ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle üst sınırdan idari para cezası verdi.

 

Kurumun verdiği karara göre, iki erkeğin aynı odada konaklama talebi reddedilmiş ve bu durumun ayrımcılık yasağını ihlal ettiği tespit edilmiştir.

TİHEK’in kararı, Alanya’da tatil yapmak isteyen iki erkeğin, seyahat acentesi aracılığıyla bir otele rezervasyon yaptırmasıyla başladı. Ancak, oteli arayarak rezervasyonlarının iptal edildiğini öğrenen iki arkadaş, cinsiyet temelinde ayrımcılık yapıldığını iddia ederek TİHEK’e başvurdu.

Otel yönetimi, söz konusu kişilerin işletmeleriyle herhangi bir konaklama ve sözleşmesi bulunmadığını, ayrıca konuyla ilgili herhangi bir irtibat kurulmadığını iddia etti. Ancak, TİHEK’in incelemesi sonucunda, otelin sadece erkek müşterilere yönelik kısıtlama yaptığı belirlendi.

TİHEK’in belirlediği bilgilere göre, 498 oda ve 996 yatak kapasiteli otelde, yalnızca erkek müşterilerin yaptığı 5 rezervasyonun olduğu tespit edildi. Bu durum, kurumun otelin rezervasyon politikasında cinsiyet temelinde ayrımcılık yaptığına dair önemli bir kanıt olarak değerlendirildi.

Kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa’nın 10’uncu maddesinde belirtilen ayrımcılık yasağının altı çizilen TİHEK, bu tür uygulamaların uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu vurguladı. Bir kişinin hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerinden cinsiyeti nedeniyle mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirten kurum, cinsiyet temelinde ayrımcılığı önlemek için kararlı bir duruş sergiledi.

TİHEK’in bu kararıyla, cinsiyet temelinde ayrımcılığın önlenmesi ve eşitlik ilkesinin güçlendirilmesi yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Kurumun, cinsiyet ayrımcılığına karşı aldığı kararlarla, toplumsal farkındalığı artırması ve insan haklarına saygıyı teşvik etmesi beklenmektedir. (samimihaber)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.