Dolar 32,3277
Euro 35,1006
Altın 2.305,35
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
26°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 24°C

Antalya’nın İbradı İlçesinde Altınbeşik Mağarası.!

Antalya’nın İbradı İlçesinde Altınbeşik Mağarası.!
REKLAM ALANI
14 Temmuz 2021 22:20
783
A+
A-

Altınbeşik Mağarası

Altınbeşik Mağarası Antalya’nın İbradı İlçesi Ürünlü Köyünün güneydoğusunda bulunan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı içinde, derin ve sarp Manavgat Vadisi’nin batı yamacında yer almaktadır. İnternette yer alan eski bilgilerin aksine mağaraya kadar araç ile gidecek yol mevcuttur. Mesai saati bitiminde mağara ziyarete kapatılmaktadır. Ürünlü Köyünden sonra yol üstünde yer alan köprüdeki kapı (Milli Park Girişi) kapatılmaktadır. Ürünlü Köyü ile mağara arasında yer alan 4,5 km lik yol yükseklik korkusu olanlar için çok heyecanlı bir yolculuk yaratmaktadır. Yol sonunda karşılaşılan manzara, doğal güzellik insanı büyüleyecek nitelikte. Bu gezi sırasında İbradı İlçesi, Ormanda Beldesi ve Ürünlü Köyünde yer alan yöreye has “Düğmeli Evleri” muhakkak görün.

Altıbeşik Mağarası girişinde yer alan kafeterya ve gezi botları Antalya Büyükşehir Belediyesi işletmesi olan Anset tarafından işletilmektedir. Burada Milli Park giriş ücreti olarak kişi başı 5.00 TL alınmaktadır. (Temmuz 2016) Botla mağara içinde gezi hizmeti ise ücretsiz verilmektedir. Bota binişte can yeleği takmak zorunludur. Gölde yüzmek ise yasaktır. Ürünlü Köyü ile Altınbeşik Mağarası arasında yaklaşık 1 veya 1,5 saat süren bir yürüyüş yolu parkuruda mevcuttur.

Altınbeşik Mağarası Özellikleri

Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın 3. büyük yer altı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası, araştırılabilen kısmı kollarıyla birlikte 2200 metreyi bulmaktadır. Mağara, ağzından itibaren 125 m uzunluğunda bir gölle başlar. Gölün derinliği, yer yer 15 metreye kadar ulaşır. Gölün orta kısmında doğal bir kaya bloğundan oluşmuş köprü bulunmaktadır. Bu gölün sonunda 44 metre yüksekliğinde tüm salonu kaplayan dikeye yakın diklikte traverten bulunmaktadır. Ardından 3 kolla devam eden mağarada aktif kol 8 metre yükseklikteki bir dereye kadar araştırılmıştır. Mağara, fosil kolun dışında, tamamen traveretenler ve yarıklarla kaplıdır. Mağara ancak yaz ve sonbahar aylarında girişe uygundur. Kış ve ilkbaharda mağara tamamen suyla dolmakta önündeki dereden akmaktadır. Bu yüzden bu mevsimlerde mağara doğal olarak kapanmaktadır.

Altınbeşik Mağarası Ulaşım

Altınbeşik Mağarası Milli Parkına ulaşımı 2 ayrı güzergah üzerinden yapabilirsiniz.

1. D 695 Konya Manavgat Karayolu ile (Akseki Yolu) İbradı ilçesinden Ürünlü Köyüne vararak. İbradı İlçesi ile Ürünlü Köyü arası 11,4 km dir. Ürünlü Köyü ile Altınbeşik Mağarası arası ise 4,5 km dir. Antalya-Alanya Karayolu Konya Kavşağından İbradı İlçesine uzaklık 80 km dir. Bu kavşaktan mağaraya uzaklık toplam 96 km dir. Bu güzergahta Ürünlü köyüne kadar yol sıkıntısız ve bakımlı halde. Ürünlü köyünden mağaraya inen 4,5 km lik yol doğal yapı yüzünden adrenalin dolu özel bir yol. Bu güzergahta Ürünlü Köyü ile Alanya arası 138 km dir.

2. Manavgat Büyük Şelale yolundan Dikmen, Yayla alan üzerinden Ürünlü köyüne ulaşılabilir. Manavgat İlçesi ile Ürünlü Köyü arası 54 km dir. Bu güzergah manzara açısından mükemmel yol açısından ise biraz sıkıntılıdır. Büyük Şelale ile Yaylaalan arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yol yenileme ve genişletme çalışması devam etmektedir. (Temmuz 2016) Yaylaalan Köyü ile Ürünlü Köyü arasında kalan yol ise yer yer bakımsız, virajlı yüksek tepeleri aşan ama nefis manzaralara sahip bir yol. Bu güzergahta Antalya Ürünlü Köyü arası 108 km dir

 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.